Zoete aardappel

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, wordt steeds populairder. En terecht. Deze knol – want nee officieel is het geen aardappel- heeft tal van gezondheidsvoordelen. En het fijne is dat je ‘m tegenwoordig gewoon in de schappen van de supermarkt tegenkomt. Je hebt een oranje, witte en paarse variant. Ze variëren allemaal net iets van smaak, de oranje is het meest zoet en wordt het meest in Nederland gegeten.

En dan nu de redenen om de zoete aardappel vaker op het menu te zetten:

Diversiteit aan vitamines en mineralen
Zoete aardappels zijn echte vitamine en mineralen bommetjes. Laat ik het maar gewoon opsommen: zoete aardappels zitten vol met vitamine A, vitamine C, Riboflavine, Niacine, Vitamine B5, Vitamine B6, Calcium, IJzer, Magnesium, Fosfor, Kalium, Koper en Mangaan. Ook bevatten ze veel antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en vezels. Al deze stoffen zijn bevorderlijk voor onze gezondheid.

Lage glycemische index
Hoewel de zoete aardappel echt zoet is, heeft het wel een lagere glycemische index dan de gewone aardappel. De glycemische index zegt iets over hoe snel onze bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een voedingsmiddel. Een lage glycemische index is gunstig doordat de suikers dan minder snel in het bloed terecht komen en de bloedsuikerspiegel daardoor minder snel stijgt. Ook de vezels in de zoete aardappel zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel constant blijft en je energieniveau zo op peil blijft.

Gezond voor het hart
In zoete aardappel zit veel vitamine B6, wat erg gezond is voor je hart. Vitamine B6 zorgt –samen met nog andere stofjes- er namelijk voor dat homocysteine wordt afgebroken. Homocysteine is een stof dat ervoor kan zorgen dat aderen verharden en het is dus van belang dat dit stofje wordt afgebroken om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Daarnaast bevat zoete aardappel veel kalium, wat positief is voor de vochtbalans en de bloeddruk kan verlagen.

Gunstig voor de spijvertering
Zoete aardappels bevatten veel vezels, meer dan de gewone aardappel. Deze vezels zorgen voor een goede spijsvertering en zorgen voor een goede gezondheid van de darmen.

Goed voor de ogen en huid
In zoete aardappel zit veel betacaroteen wat erg goed is voor je ogen en huid. Deze antioxidant filtert schadelijke lichtstralen en beschermen zo de oog- en huidcellen.

Geen nachtschade
De zoete aardappel behoort niet tot de familie van de nachtschaden (gewone aardappel wel). Nachtschadeplanten worden in verband gebracht met chronische pijn en ontstekingen. Mensen met reumatische aandoeningen kunnen dus veel baat hebben bij het vervangen van de gewone aardappel door de zoete aardappel!

 

En hoe gebruik je een zoete aardappel? Hieronder een aantal ideeën.

  • Je kan er perfect de gewone aardappel mee vervangen! Gebruik bijvoorbeeld eens in een stamppotje zoete aardappel i.p.v. de gewone aardappel. Of wat dacht je van deze variant op andijvie stamppot: kilo gekookte zoete aardappel, 500 gram andijvie, wat zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes en 150 gram feta. Heel wat anders dan de gewone stamppot andijvie, maar minstens net zo lekker (zo dan niet lekkerder..)
  • Zoete gerechten! Doordat zoete aardappel zo zoet is, kan het perfect worden gebruikt voor zoete baksels. Gevaarlijk lekker zijn deze: https://www.feelgoodbyfood.nl/smeuige-zoete-aardappelbrownies/
  • Frietjes 🙂 . Snij een zoete aardappel in reepjes, doe er wat olijfolie over heen en laat ze bakken in de oven.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *