Zijn voedingssupplementen echt nodig? 

Wanneer je kijkt naar de ideale situatie zouden we allemaal onbewerkte, onbespoten, gezonde en zo vers mogelijke voeding eten. Vitamines, mineralen, spoorelementen en antioxidanten ten overvloede! 

Maar in het echt is het anders; slechts 14% van de volwassen Nederlanders en 1-2 % van de Nederlandse kinderen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente per dag. Met fruit scoren we iets beter; 3 – 26%, afhankelijk van de leeftijdsgroep. En om het allemaal nog wat treuriger te maken: de mineralen en vitamines in fruit en groente keldert met de jaren. Dit komt doordat de producten onrijp geplukt worden, te snel verbouwd worden en/of doordat de grond waarop verbouwt wordt niet voedzaam genoeg is.

Het gevolg van dit alles is een tekort aan vitamines, mineralen, spoorelementen en antioxidanten in het lichaam. Al deze stoffen zijn nodig om verschillende biologische processen in het lichaam uit te voeren. Soms is het gelijk duidelijk als iemand een vitamine tekort heeft; de ziekte scheurbuik wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een vitamine C gebrek. Soms is het ook niet gelijk duidelijk dat je lichaam roept om (een) bepaald(e) vitamine(s); je kwakkelt al enige tijd met je gezondheid, je bent moe, hebt hoofdpijn en nog wat andere vage klachten.

Bloedonderzoek kan soms(!) duidelijkheid geven. Echter, elk ziekenhuis (en elk land) werkt met andere referentiewaardes; ziekenhuis A in Nederland kan je vitamine D status prima vinden, terwijl ziekenhuis B in Nederland zegt dat je toch echt wat extra vitamine D nodig hebt om je lekker te voelen. Orthomoleculair gezien kijken we naar de bloeduitslagen in combinatie met de persoon en zijn/haar klachten; we kijken niet alleen of de geprikte waarde in het referentiekader past, maar kijken ook of deze waarde klopt bij de persoon die we tegenover ons hebben zitten. 

En dan nog iets over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamines en mineralen. Wat betreft de officiële ADH en de hoeveelheid dat orthomoleculair als optimaal wordt gezien, is er een verschil.
De officiële ADH is afgestemd op het voorkomen van gebreksziekte (bijvoorbeeld de minimale hoeveelheid vitamine C dat we per dag nodig hebben om geen scheurbuik te krijgen), terwijl een orthomoleculair therapeut ernaar streeft een zo optimaal mogelijke vitamine en mineralen status op celniveau te creëren. Oftewel een zo gezond mogelijke basis om je optimaal te voelen. 

Ik krijg vaak de vraag; maar krijg ik dan niet te veel binnen als ik een multi slik? Is dat niet gevaarlijk? Is dat wel nodig? Ook voor vitamines, mineralen, spoorelementen ten en antioxidanten geldt; overal waar te voor staat is niet goed. Teveel is schadelijk. Op eigen initiatief een multivitamine nemen is prima, maar ga niet zelf allerlei potjes vitamines en mineralen door elkaar slikken. Vitamines en mineralen moeten soms in combinatie met elkaar worden gegeven, of juist niet. En soms bereik je wel een erg hoge dosering door twee verschillende potjes tegelijk te slikken. Ook bestaan er genoeg supplementen die helemaal niet werken, doordat de stoffen bijvoorbeeld in de verkeerde vorm / verbinding zitten. 

Het kan best een puzzel zijn om te kijken wat nou echt goed voor jouw lichaam is, laat je daarom altijd adviseren door een deskundige! 

En het antwoord op de titel? Ja, als we iedereen over één kwam scheren wel. Maar elk mens is anders, en ik zeg daarom niet volmondig ja. Stel dat jij nou net diegene bent die de zowel in de ochtend, middag als avond een portie groente eet? Wat ik wel kan zeggen is dat je een voedingssupplement nooit als vervanging van gezonde voeding moet zien. Een voedingssupplement is een aanvulling, dat vele mensen kunnen gebruiken. Welk voedingssupplement dat is, is weer persoonlijk. 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *