Het begrip orthomoleculair wil zeggen dat elke lichaamscel optimale hoeveelheden voedingsstoffen nodig heeft in de juiste verhoudingen om gezond te zijn en alle functies te kunnen verrichten. Met orthomoleculaire therapie proberen we de gezondheid te bevorderen en het lichaam te genezen met behulp van de juiste voedingsstoffen, zo nodig aangevuld met supplementen. Het kan een belangrijke rol spelen bij de preventie en behandeling van diverse ziektes. Door het leggen van verbanden tussen klachten en symptomen enerzijds en niet adequaat verlopende biochemische processen anderzijds, kan inzicht worden verkregen in welke voedingsstoffen in een bepaalde situatie genezend, dan wel verbeterend kunnen werken. Het zelf genezend vermogen van het menselijk lichaam staat hierbij centraal.

Het begrip ‘’Orthomoleculaire therapie’’ is ontstaat nadat chemicus en Nobelprijswinnaar Professor Linus Pauling in 1968 de term ‘’Orthomoleculaire Psychiatrie’’ in een publicatie in het beroemde wetenschappelijke tijdschrift ‘Science’ noemde. In deze publicatie beschreef Pauling zijn hypothese dat psychiatrische patiënten andere concentraties van vitamines en mineralen nodig hadden om gezond te kunnen functioneren.

De grondleggers van de orthomoleculaire therapie zijn wetenschappers en de orthomoleculaire voedingsleer is in de praktijk ook voor het belangrijkste deel een wetenschappelijk onderbouwde beschouwingswijze van voeding.

Een heel belangrijk aspect bij de orthomoleculaire geneeskunde is de individuele behandelwijze. Wat iemand nodig heeft en waar iemand behoefte aan heeft verschilt per persoon. Een algemene aanpak is lang niet altijd zinvol, individuele behandelplannen zijn vaak veel effectiever. Uw klachten worden uitvoerig besproken en stap voor stap proberen we uw gezondheid te verbeteren en/of te optimaliseren door de achterliggende oorzaak van uw klacht(en) aan te pakken.

In mijn praktijk richt ik mij vooral op mensen met (chronische) gezondheidsklachten. De oorzaak van de klachten staat daarbij centraal. De therapie richt zich op volwaardige voeding (eventueel met supplementen) als basis om gezondheidsklachten te voorkomen, te verminderen of te verhelpen. Ook mensen die (preventief) gezonder willen gaan eten en/of meer te weten willen komen over voeding en gezondheid zijn meer dan welkom in mijn praktijk.