Voedselovergevoeligheid is van grote invloed op het dagelijks leven

Onderzoek (Bron: Allergieplatform) toont aan dat een voedselovergevoeligheid van grote invloed is op het dagelijks leven. De mate waarin voedselovergevoeligheid van invloed is op het dagelijks leven wordt beoordeeld met een gemiddelde score van 3,7 (bij een schaalverdeling van 0 = niet van invloed tot 5 = van grote invloed). Bijna de helft meldt zich minimaal 1 keer per maand ziek ten gevolge van de voedselovergevoeligheid. Bij 27% gaat het zelfs om minimaal 4 dagen per maand. Ook raken veel mensen in een sociaal isolement en ervaren ze onbegrip/onwetendheid vanuit hun omgeving. Vooral dat laatste is zorgwekkend: ‘De reacties van mensen in je omgeving kunnen vaak enorm confronterend zijn. Alsof je er voor kiest een allergie te “nemen” om het hen lastig te maken bij verjaardagen of etentjes. Uit het onderzoek is gebleken dat sociale evenementen vaak vermeden worden vanwege deze negatieve reacties.’

Andere gevolgen van een voedselovergevoeligheid zijn onder andere lichamelijke klachten (opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, pijn in de buikstreek etc., maar bijvoorbeeld ook vermoeidheid, hoofdpijn en gewrichtspijn), slechter slapen en verminderde prestatie op school en/of werk. Dit alles blijkt uit een afstudeeronderzoek onder 866 mensen met een voedselovergevoeligheid, uitgevoerd door studenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool in opdracht van het Allergieplatform.

De meest genoemde voedselovergevoeligheden in het onderzoek zijn voor:

  • Lactose
  • Koemelk
  • Gluten
  • Noten
  • Pinda

Gelukkig kunnen de klachten door de juiste aanpassingen in uw voedingspatroon snel minder worden en/of verdwijnen. Vermoedt u een voedselovergevoeligheid bij uzelf en wilt u hierbij worden geholpen/gesteund? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen, ik help u graag!

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *