Redenen om avocado’s te eten

Avocado’s, wie kent ze niet! Een avocado is een romige vrucht dat tal van gezondheidsvoordelen heeft. Sommige mensen vermijden avocado’s omdat ze vet zijn, dat zijn ze ook maar het zijn hele gezonde vetten, zonde om niet te eten dus! Hieronder heb ik een elf redenen gezet waarom het heel gezond is om regelmatig een avocado te eten.

Bescherming tegen hart- en vaatziekten
Een avocado is vet, maar het overgrote deel van deze vetten zijn de gezonde onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor ons cardiovasculaire systeem doordat ze ervoor zorgen dat het LDL-cholesterol (je slechte cholesterol) wordt verlaagt. Een laag LDL-cholesterol geeft minder risico op hart- en vaatziekten.

Kan de bloeddruk verlagen
Een avocado bevat een grote hoeveelheid kalium. Kalium is de tegenhanger van natrium, dat bloeddruk verhogende eigenschappen heeft. Door (meer) kalium te eten herstel je de balans en blijft je bloeddruk op peil.

Verbetert je zicht
In een avocado zit luteïne en zeaxanthine, dit zijn carotenoïden die als sterke antioxidanten werken. Ze zorgen voor een goede ooggezondheid door schadelijke lichtstralen te filteren en gezonde oogcellen te beschermen en te behouden. Belangrijk om ouderdom gerelateerd zichtverlies tegen te gaan dus!

Zorgt voor een mooiere huid
Naast een goede ooggezondheid, zorgen de carotenoïden ook voor een gezonde huid. De carotenoïden werken in op de huid door veroudering van de huid te voorkomen en de huid te beschermen tegen schadelijke Uv-straling.

Werkt cholesterol verlagend
In een avocado zit een behoorlijke hoeveelheid vezels. Dit zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels. De onoplosbare vezels versnellen de spijsvertering en zorgen zo voor een gezonde, regelmatige stoelgang. Je LDL-cholesterol (je slechte cholesterol) wordt verlaagd doordat het cholesterol dat in de darm terecht komt niet wordt hergebruikt, maar gelijk wordt uitgescheiden. Mooi meegenomen is dat ook de kans op darmkanker zo vermindert, omdat de dikke darm effectief wordt schoongemaakt. Wat de oplosbare vezels doen lees je in het kopje hieronder.

Helpt bij het afvallen
De oplosbare vezels (evenals het vet in de avocado) zorgen voor een langer verzadigd gevoel en helpen zo je eetlust onder controle te krijgen. Ook hebben de grote hoeveelheid vezels een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Zo ben je bent minder snel geneigd je te vergrijpen aan zoetigheid en snacks. Wel moet erbij worden gezegd dat een avocado veel calorieën bevat, teveel ervan eten bevordert het afvallen niet.

Spieropbouw
Een avocado bevat niet veel aminozuren, maar de aminozuren die erin zitten zijn van zeer hoge kwaliteit. Een lichaam heeft 8 zogeheten essentiële aminozuren nodig om alle eiwitten te kunnen vormen die nodig zijn in een lichaam. Essentiële aminozuren kan een lichaam, in tegenstelling tot niet-essentiële, niet zelf aanmaken en deze moeten uit voeding worden gehaald. Een avocado bevat al deze 8 essentiële aminozuren en ook in een makkelijk opneembare vorm. Je lichaam vormt van de aminozuren complete eiwitten die worden gebruikt bij de opbouw en de onderhoud van spieren (en ook van weefsels, hormonen, afweerstoffen etc.).

Voor sterke botten
Vitamine K is rijkelijk aanwezig in avocado’s. Deze vitamine helpt vitamine D met het transporteren van magnesium en calcium naar de botten en is zo van belang bij de opbouw van botten. Ook helpt vitamine K bij goede bloedstolling (pas daarom wel op als je bloedverdunners gebruikt!).

Werkt als een multivitamine
In een avocado zitten meer dan 20 belangrijke vitamines en mineralen. Je kunt dus wel zeggen dat een avocado een natuurlijke multivitamine is!

Gunstig bij suikerziekte
Als je suikerziekte hebt, is het eten van een avocado erg gezond. Door het stabiliserende effect op de bloedsuikerspiegel, helpt het je bloedsuiker in evenwicht te houden.

Grote bron van foliumzuur
In een avocado zit een grote hoeveelheid foliumzuur. Voor zwangere vrouwen is het erg belangrijk genoeg hiervan binnen te krijgen om een open ruggetje van de ontwikkelende foetus tegen te gaan. Ook voor niet-zwangere mensen is foliumzuur belangrijk omdat het een functie heeft in het vormen van nieuw DNA.
En zo is er nog veel meer te vertellen over een avocado…. Maar laten we er nu eerst maar één eten 🙂

 

Nog wat tips en weetjes!

  • Wil je weten of een avocado eetrijp is? Haal het pitje van de avocado; zie je een mooie groene kleur dan is hij eetbaar. Ziet het er bruin uit, dan is de avocado te rijp en zal die van binnen ook veel bruine plekken hebben. Verder moet de schil niet keihard zijn, je moet de schil licht kunnen indrukken.
  • Als je maar de helft van een avocado gebruikt, laat de pit dan in de andere helft zitten. Dit voorkomt dat deze bruin kleurt.
  • Simpel, lekker en gezond: snij een avocado doormidden. Strooi er wat peper en zout over en lepel uit!
  • Voeg een avocado toe aan je smoothie om hem heerlijk romig en dik te maken! Of wat dacht je van een chocolademousse op basis van avocado?! Het enige wat je hoeft te doen is een avocado, een banaan en wat cacaopoeder in de keukenmachine/blender en voilà!

Recommended Posts

1 Comment


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *