Dat was ook mijn eerste reactie bij de term ‘orthomoleculaire voedingsleer’. Waarom moet dat nou weer zo ingewikkeld, het is namelijk gewoon heel simpel: gezonde voedingsleer. Maar wat is gezond tegenwoordig krijg je dan als vraag. De term ‘orthomoleculair’ houdt in dat je een lichaam van een ‘optimale moleculaire omgeving’ moet voorzien om het gezond te houden. Nu is die optimale omgeving over het algemeen te verkrijgen door ‘gewoon gezond’ te eten. Dus elke dag lekker veel groente en fruit, genoeg granen en peulvruchten, voldoende water, niet teveel koekjes en snoepjes etc. Daarnaast moet voldoende bewogen worden en moet er niet (te)veel stress zijn. Klinkt niet eens zo moeilijk allemaal, maar dat is het wel. Verleidingen liggen op de loer; lekkere koekjes, snoepjes, warme chocomelk. En als je dat wel allemaal weet te weerstaan, heb je de drukte/stress van de dag om je heen; werken, kinderen, verwachtingen etc.

Elk lichaam reageert anders op die situaties, dus de ene persoon zal eerder klachten hebben door een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen of juist langer door kunnen gaan in een stress situatie zonder problemen. Door echt naar een lichaam te kijken, naar de individuele behoeftes van een persoon, probeert een orthomoleculair therapeut het allemaal een stukje gemakkelijker te maken. Je hoeft niet altijd alle koekjes af te slaan, 100% biologisch te eten, al het brood te schrappen en vegetariër worden om gezond te worden/zijn en lekker in je vel te zitten. Het gaat om de balans. En op een gegeven moment is die balans kwijt. Langdurig blijf je met klachten rondlopen, kwakkel je een beetje aan en niks helpt écht. Darmen blijven vervelend doen, je rug blijft zeuren, die pukkeltjes kom je maar niet van af en/of je humeur is ook niet om over naar huis te schrijven. En dan komt de orthomoleculaire therapie goed van pas. Door middel van een juist voedingspatroon, eventueel aangevuld met de vitamines/mineralen die jouw lichaam extra hard nodig heeft, gaan we proberen je lichaam weer in balans te krijgen. Verwacht geen abracadabra hocus pocus pilates pas, want een lichaam is een ingewikkeld systeem en heeft tijd nodig om te ‘genezen’.

Het mooie van deze therapie is dat het een goede aanvulling is op de reguliere geneeskunde, het kan zonder problemen naast elkaar worden toegepast. Ook kan je deze therapie toepassen ter preventie van ziektes en om jezelf gezond te krijgen en/of houden. Wat is het verschil met de reguliere geneeskunde? Een dokter/ziekenhuis/andere specialist zet de ‘aanvalsstrategie’ in. Je hebt ergens last van en door middel van chemische bestrijdingsmiddelen (medicijnen), bestralingen en/of operaties wordt je klacht bestreden. In sommige gevallen is dit absoluut noodzakelijk en niet te vermijden. Echter in veel gevallen kan een ondersteuningsstrategie, waarop orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd, het goede werk doen. Het lichaam wordt aangespoord zichzelf te genezen. De klachten worden aangepakt vanuit de oorzaak en zo weggehaald, dus de klachten worden niet alleen onderdrukt zoals vaak het geval is in de reguliere geneeskunde.

 

Mocht je vragen hebben over mijn manier van aanpak, twijfelen of deze therapie zinvol en/of geschikt voor je is of vragen hebben in het algemeen dan kan je altijd een mail sturen of mij bellen/een berichtje sturen via de telefoon!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *