De gezondheidsvoordelen van asperges
Het aspergeseizoen is alweer een tijdje geopend, hoog tijd om dit ‘witte goud’ eens in het zonnetje te zetten, want gezond zijn zeker! Maak er gebruik van zolang het nog kan:

  • Asperges hebben een vocht afdrijvende werking (o.a. door de kalium die erin zit) en zijn daardoor goed voor de nieren. Ze helpen je lichaam zout en water af te voeren, wat bijzonder gunstig is voor mensen met oedeem en een hoge bloeddruk. Sommige mensen hebben last van een sterke geur van de urine na het eten van asperges, dit komt doordat de stof asparaginezuur (dat in de asperges zit) in het lichaam wordt omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen die voor de typische geur zorgen. Dit is volkomen normaal en niet schadelijk.
  • In asperges zit veel glutathion, een krachtig antioxidant. Dit is een van de belangrijkste stoffen die de lever moet aanmaken om afvalstoffen te kunnen verwijderen uit het lichaam. Ook is het nodig om vrije radicalen (slechte stoffen in het lichaam) onschadelijk te maken. Als deze processen niet lukken, dan moet het lichaam de schadelijke stoffen opslaan in het lichaam wat op den duur gezondheidsproblemen veroorzaakt.
  • Asperges bevatten nog meer gunstige stoffen voor de lever, namelijk MSM, zwavelhoudende aminozuren, veel vezels zoals inuline en ook vitamine B en C. Al deze stoffen zijn onmisbaar voor de lever om te ontgiften.
  • Asperges zijn een probioticum; de inuline in asperges bevorderen de groei van gezonde darmbacteriën. En zelfs het roombotersausje (let op; wel roomboter, geen andere boter) is gunstig! Deze bevat namelijk boterzuur wat de gezonde darmbacteriën gebruiken om te groeien en te overleven.
  • Asperges bevatten veel vezels en vocht wat gunstig is voor je spijsvertering. Het helpt obstipatie te voorkomen en bevordert een gezonde darmwerking. Voedingsvezels hebben ook een positief effect op o.a. de weerstand, ontstekingen en gastro-intestinale ziektes.
  • Asperges hebben een lage Glycemische Lading (GL) en weinig calorieën. Door deze lage GL stijgt je bloedsuikerspiegel niet zo snel na het eten van asperges en houd je je bloedsuiker in balans. Een fijne groente voor mensen die af willen vallen of problemen hebben met hun bloedsuikers.
  • Een portie asperges bevat 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine is belangrijk om botontkalking te voorkomen. Het verbetert de botgezondheid door de calciumopname te bevorderen en de calciumuitscheiding via de nieren te verminderen. Ook het ijzer in asperges helpt mee de botten sterk en elastisch te houden.

Witte of groene asperges?
Bovenstaande gezondheidsvoordelen gelden voor zowel de witte als de groene asperges. De witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant en groeien onder de grond. Groene asperges groeien boven de grond. Doordat groene asperges zonlicht zien maken ze de stof chlorofyl aan wat erg gunstig is doordat het ons beschermt tegen kanker en een goede bron van magnesium is. Ook bevatten groene asperges meer vitamines dan de witte.

En wist je dat er ook paarse asperges bestaan?! Deze kleurrijke variant wint het op gezondheidsgebied van de groene en de witte, maar is helaas bijna niet te koop.

Tips:

  • Door asperges te combineren met ei, avocado of wilde zalm creëer je een perfecte combinatie van voedingsstoffen voor de lever. Laten deze combinaties nou net heel erg lekker zijn!
  • Door asperges te stomen, blijven meer van de gezonde voedingsstoffen behouden. Bij het koken gaan er veel gezonde voedingsstoffen verloren, wat erg zonde is.
  • Om asperges te bewaren kan je ze het beste uit de verpakking halen en in een vochtige theedoek wikkelen en ze vervolgens in de koelkast leggen. Hierdoor blijven ze het langst lekker.
  • Wil je weten of de asperges die je koopt vers zijn? Wrijf dan 2 asperges tegen elkaar aan, als ze een piepend geluid maken zijn ze vers. Ook moeten de topjes hard aanvoelen en de onderkant moet niet ingedroogd zijn of houterig aanvoelen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *