De herfst is in aantocht (of is er al aan het weer te zien..) en daarmee ook de pompoen! De pompoen is een echte herfstklassieker en niet zonder reden; het is super gezond én ook nog eens heel lekker. Lichtoranje, donkeroranje, groen, geel.. Genoeg soorten om uit te kiezen en ze smaken allemaal net ietsjes anders.

Een pompoen is rijk aan goede vezels, vitamine A,C, E, B6, B11, mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor en ook bevat een pompoen veel antioxidanten.

Welke gezondheidsvoordelen heeft een pompoen?

  • Zorgt voor een goede darmwerking; een pompoen zit vol goede vezels die zorgen voor een goede darmwerking en een regelmatige stoelgang. Je algehele gezondheid begint in de darm, dus belangrijk om deze mooi schoon te houden!
  • Zorgt voor een goed gezichtsvermogen; er zit veel betacaroteen in een pompoen. Dit stofje is de voorloper van vitamine A, wat op zijn beurt weer belangrijk is voor je ogen en je zicht.
  • Versterkt je immuunsysteem; de vitamine C in een pompoen zorgt voor het versterken van het immuunsysteem. Hierdoor ben je minder vatbaar voor een verkoudheid of een griepje. Ook vitamine E, ijzer en B11 bevorderen de immuniteit.
  • Zorgt voor een gezonde huid; betacaroteen, vitamine C en vitamine E zijn belangrijk om een gezonde huid te krijgen/te behouden. De betacaroteen beschermt je huid tegen de schadelijke Uv-stralen van de zon en gaat tevens huidveroudering tegen. Samen met o.a. vitamine C en E zorgt het ervoor dat onze huid soepel, stralend en zuiver blijft.
  • Zorgt voor een goede hartgezondheid; vezels, vitamine C en kalium kunnen het cholesterolgehalte in het lichaam en de bloeddruk verbeteren. Daarnaast kan kalium de bloeddruk ook onder controle houden. Dit alles is erg belangrijk om het hart gezond te houden.
  • Bevat veel antioxidanten; antioxidanten vangen de schadelijke vrije radicalen weg in je lichaam. Ook gaan ze veroudering van het lichaam tegen.

En oja, vergeet de pompoenpitten niet! Gooi deze niet weg maar maakt ze schoon, laat ze drogen in de oven of op de verwarming en rooster ze vervolgens voor een lekkere gezonde snack. Pompoenpitten zitten vol omega-3 vetzuren welke gezond zijn voor je bloedvaten en je hersenen. Ook bevat het tryptofaan; dit stofje is belangrijk voor het ‘gelukshormoon’ serotonine, weg met die winterdepressie!

Toch valt me op dat niet veel mensen in mijn omgeving pompoen eten. Daarom heb ik hieronder nog wat tips hoe je pompoen kunt eten:

  • Pompoensoep, vullend en hartverwarmend
  • Geroosterd in de oven/airfryer. Snij de pompoen in blokjes, doe er een klein beetje olijfolie overheen en laat de oven/airfryer verder het werk doen
  • Verwerk het eens in een stamppotje; bijvoorbeeld stamppot andijvie met pompoen in plaats van met gewone aardappel
  • Of wat dacht je van pompoenmuffins? Een heel verantwoord tussendoortje!


Benodigdheden
:
125 gram pompoen in blokjes (je kan de schil er gewoon aan laten zitten)
75 gram havermout
20 gram honing
1 eiwit
120 ml plantaardige melk (amandelmelk, rijstmelk, havermelk etc.)
1 tl koek en speculaaskruiden
1 tl kaneel
1/2 tl bakpoeder
20-40 gram rozijnen
20-40 gram walnoten
Optioneel: 1/2 tl vanillepoeder of 1 tl vanille extract

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Kook de pompoen ongeveer 15 minuten totdat de blokjes gaar zijn. Laat even afkoelen of spoel af met koud water. Stop de pompoen in een blender of keukenmachine en maak er een puree van..
  3. Meng de havermout, kruiden en bakpoeder door elkaar in een kom. Voeg vervolgens de pompoenpuree, honing, eiwit, plantaardige melk, vanillepoeder en de rozijnen en gehakte walnoten toe. Roer goed door elkaar tot een dik beslag en giet het in de muffinhouder.
  4. Bak ongeveer 30 minuten. Laat ze eerst helemaal afkoelen in de houder, anders vallen de pompoenmuffins uit elkaar.
  5. Eet smakelijk!

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *