Gezond(er) de feestdagen door!

Met de gezellige kerstperiode en de jaarwisseling in het vooruitzicht, maken we ons stiekem alweer een klein beetje zorgen over wat de weegschaal in het nieuwe jaar zal gaan aangeven…

Hieronder staan een aantal tips om gezond(er) de feestdagen door te komen. Dit betekent niet dat u in deze gezellige periode van het jaar op dieet moet. Het mooie aan een gezond lichaam is, dat het prima ‘’de schade’’ kan opvangen van een keer minder gezond eten. Het lichaam is goed in staat zichzelf weer op te schonen en gewoon door te gaan zoals altijd.

 

Tip 1: Begin de dag gezond met een groene smoothie.

Een gezonde start voelt goed en je lichaam is je dankbaar. Door de dag gezond te beginnen heb je al een grote dosis vitamines, mineralen en goede vetten binnen.

 

Verschillende ideetjes (voor 2 personen):

Doe alle ingrediënten in een blender en mix het tot een mooie gladde smoothie. Doe bovenop nog wat gewelde chiazaadjes of gebroken lijnzaad voor de gezonde vetten.

Niet vullend genoeg? Voeg dan ongeveer 50/60 gram havermout toe, en ook wat extra vocht anders wordt de smoothie te dik om te drinken.


1. Spinazie – bleekselderij – banaan – peer
150 gram bladspinazie (kan ook uit de diepvries)
4 stengels bleekselderij
1 banaan
1 peer
groot glas water


2. Boerenkool –venkel – ananas – banaan
250 gram boerenkool (kan ook uit de diepvries)
halve venkel
4/5 schijven ananas (kan ook gewoon uit de diepvries)
1 banaan
500 ml water


3. Andijvie – appel
200 gram andijvie
1 (groene) appel
400 ml water
sap van een halve citroen

Varieer zelf en maak je eigen favoriete combinatie. Zorg er vooral voor dat de verhouding groente fruit minimaal 1:1 is. Hoe meer groente, hoe beter. En neem de tijd om de smoothie op te drinken!

 

Tip 2: Kies voor vlees/vis met groente en laat de koolhydraten zo veel mogelijk staan.

Eiwitten verzadigen en zorgen voor minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Koolhydraten doen juist het tegenovergestelde; ze zorgen voor (grote) schommelingen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je geneigd bent meer en sneller te eten.

Natuurlijk is het niet erg om wat koolhydraten te eten, maar probeer bijvoorbeeld dan de maaltijd te beginnen met vlees/vis. Hierdoor zal je eerder verzadigd zijn en de koolhydraten met mate eten. Ook starten met een soepje is een goede keuze!

Als je toch op zoek bent naar lekkere kerstrecepten, google dan eens op koolhydraatarme kerstrecepten. Meer dan genoeg lekkere en verantwoorde ideeën!


Tip 3: Eet gezonde tussendoortjes

Zorg ervoor dat je niet met al te veel honger aan het kerstdiner begint. Grote kans dat je remmen dan helemaal los gaan. Neem nog een gezond en vullend tussendoortje, zoals:

  • Handje ongebrande en ongezouten noten (walnoten, paranoten, amandelen, macadaminoten, pecannoten)
  • Snackgroente (komkommer, tomaatjes, worteltjes, paprika, bleekselderij) met een gezonde hummusdip.
  • Fruit
  • Halve avocado met wat peper en zout
  • Gekookt eitje

Tip 4: Beweeg!

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws: ‘’zitten is het nieuwe roken’’. Niet bewegen is niet bevorderlijk voor onze gezondheid. Dus overweeg een gezellige kerstwandeling of start het nieuwe jaar fris door een rondje om te gaan.

 

En dan nog iets heel belangrijks: stop met enorm je best doen om bepaalde dingen te laten staan die je eigenlijk heel erg lekker vindt. Geniet ervan, zonder schuldgevoel en spijt!

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *