Waarom val ik niet (meer) af?
Je bent zo goed van start gegaan en de eerste weken was dit ook te zien (of misschien toch niet). Maar opeens blijft de weegschaal steken op hetzelfde gewicht, terwijl je toch echt niks anders doet dan de afgelopen weken. Je bent niet meer gaan eten, misschien zelfs wel nog wat minder, maar effect op de weegschaal heeft het niet. Waarschijnlijk heeft het wel effect op je humeur en je ‘’gevoelens’’ rondom het afvallen / gezonder eten.
Hoe kan dit nou toch?
Als allereerste wil ik zeggen: kijk niet naar de hoeveelheid calorieën die je eet, maar naar de voedingswaarde van een product. Het gaat er om wat een voedingsmiddel DOET in een lichaam. Wélke calorieën je eet maakt een wereld van verschil. Als je lichaam er iets zinvols mee kan, zal het de voeding gebruiken om iets nuttigs mee te doen én zal het je gezondheid bevorderen. Eet je iets waar niet veel voedingswaarde in zit, dan zal het de voedingsstoffen op gaan slaan (als vet!), omdat je lichaam niet weet wat het er anders mee moet doen. Voeding óf vulling eten is een wezenlijk verschil.
Dan hebben we ook nog te maken met het feit dat mensen vaak voor tijdelijk een dieet gaan volgen. Je zegt tegen jezelf: ‘’En deze keer gaat het écht lukken (terwijl de andere 5 pogingen mislukt zijn)’’. Ik las het volgende stukje op een site en kan het zelf niet beter verwoorden:
”Uit onderzoek blijkt dat als mensen op dieet gaan, 98% na een jaar alweer terug is op het oude gewicht of zelfs zwaarder is geworden. Iedere industrie met dergelijk dramatische cijfers zou allang failliet zijn gegaan. Je stapt in het vliegtuig naar Rome maar je komt uit in Helsinki. Dat probeer je dan misschien hooguit nog één keer, maar dan zoek je toch een andere manier om in Rome te komen, of niet dan? Waarom stappen toch zoveel vrouwen in het voorjaar steeds weer vol hoop in dat vliegtuig? Wanneer gaat dat lampje branden dat een ander vervoermiddel waarschijnlijk geschikter is om in Rome te komen?
Er zijn tientallen verschillende diëten in omloop en de meeste ervan zijn ronduit ongezond. Ze komen meestal neer op oorlog voeren tegen je lichaam in plaats van ermee samen te werken en dat is een strijd die je altijd zult verliezen. De meeste diëten strijden tegen het krachtige overlevingsmechanisme van je lichaam en die strijd win je nooit.”
Eigenlijk komen we nu gelijk weer terug op het eerste punt dat ik schreef: geef je lichaam voeding in plaats van vulling. Bij diëten voed je je lichaam niet voldoende. Er wordt vooral bezuinigt op vetten. Mensen stappen over op light, mager, 0% etc. En laten de juiste vetten nou net cruciaal zijn voor een gezond lichaam. Vetten zijn zowel een bouwstof als een brandstof voor wel lichaam. Zonder vetten kan je lichaam niet gesmeerd lopen! Hormonen, neurotransmitters (hersensignalen), ontstekingsremmende stoffen bestaan allemaal uit vet. Ook is vet een hele belangrijke energietoevoer. Als je (te) weinig juiste vetten binnen krijgt, loopt je lichaam op een gegeven moment ‘’vast’’. Je lichaam moet dan keuzes gaan maken waar het de vetten die het binnen krijgt voor gaat gebruiken. Keuzes maken betekent in dit geval dat sommige processen in je lichaam de dupe zijn. Op het moment dat er niet genoeg energie uit je voeding kan worden gehaald, zal je lichaam ergens anders energie vandaan moeten halen. Je lichaam doet dit in eerste instantie uit de suikervoorraad in je lichaam. Deze suikervoorraad verbrandt je lichaam samen met vocht. De eerste paar weken merk je dan ook (vaak) dat het gewicht omlaag gaat. Dit is dus geen vet, maar suiker en water. Op het moment dat je door je suikervoorraad heen bent en je je nog steeds vast houdt aan je dieet (en je je lichaam dus te weinig voedt), zal het overschakelen naar de eiwitverbranding en als laatst naar de vetverbranding.
Ondertussen heeft je lichaam al een noodsignaal gekregen dat er een hongersnood dreigt (het krijgt immers niet genoeg energie binnen om alle processen gaande te houden) en heeft het hard op de rem getrapt. Snel in de spaarstand, alles vasthouden wat we nog hebben! En ja.. die kilo’s willen er maar niet meer af.
Ondertussen is er ook nog heel wat gaande in de hersenen, want de hersenen hebben natuurlijk ook energie nodig. Op een gegeven moment schreeuwen je hersenen dan ook op energie. Het maakt niet uit wát, als ze maar energie krijgen. En hersenen sturen signalen uit die moeilijk te onderdrukken zijn. Vaak zwichten mensen dan ook op een gegeven moment voor een stukje chocolade of een chipje. En eenmaal geproefd is er geen houden meer aan, want je dopamine (= gelukshormoon) schiet omhoog door suiker. Wat een genot! En 10 minuten later is de dopamine weer gezakt tot onder het nulpunt en ben je boos, gefrustreerd, chagrijnig op jezelf.. Dieet mislukt..
Deze ondervoeding van het lichaam kan één reden zijn waarom afvallen niet (meer) lukt. Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn zoals schildklierproblemen, overgang, hyperinsulinemie, bijwerkingen van medicatie, stress (= bijnieren van slag of teveel cortisol), tekort aan bepaalde voedingsstoffen of een verkeerde darmflora. Door te onderzoeken waar het probleem ligt, kan er ook een oplossing komen!
1 Comment
Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over afvallen. Ik heb ook gemerkt dat afvallen vaak niet meer lukt na een paar weken. Goed om te weten wat de verschillende oorzaken hiervan kunnen zijn!