Moeite met zwanger worden? Of wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op de komst van je kleintje?
Steeds meer vrouwen hebben moeite met zwanger worden. In de huidige maatschappij kunnen externe factoren (voeding, stress, beweging, ontspanning etc.) voor problemen zorgen bij het wel of niet zwanger kunnen worden. Deze problemen kunnen zowel bij de vrouw als bij de man liggen. Vaak wordt als eerste naar de vrouw gekeken, maar de spermakwaliteit van de man is ook bepalend of er een zwangerschap ontstaat. Externe factoren kunnen er voor zorgen dat bijvoorbeeld de zaadkwaliteit van de man onvoldoende is, de vrouw geen regelmatige cyclus heeft of dat er problemen met de innesteling van het bevruchte eitje zijn.
Uit vele onderzoeken komt naar voren dat gezonde voeding een essentiële rol speelt in de aanloop om zwanger te worden en ook als je eenmaal zwanger bent. Gezonde voeding vergroot de kans om zwanger te worden en als je eenmaal zwanger bent is het heel belangrijk voor de gezondheid van het kindje. Bepaalde vitamines en mineralen (o.a. foliumzuur, bepaalde B-vitamines, jodium en selenium) moeten op orde zijn -zowel bij de man als bij de vrouw- om een zwangerschap succesvol te maken.
Dat roken en alcohol invloed heeft op je vruchtbaarheid en ook op de gezondheid van het ongeboren kindje is tegenwoordig duidelijk. Maar ook stress en vitaminetekort zorgen voor een verstoorde hormoonhuishouding. Een lichaam dat continu (een beetje) stress ondervindt, is te druk deze stress onder controle te houden en daardoor zal je vruchtbaarheid omlaag gaan. Een lichaam zal altijd kiezen voor overleven in plaats van voortplanten. Voortplanten is een luxe. Even een hele korte uitleg: bij de vrouwen is het hormoon progesteron de voorloper van het stresshormoon Cortisol. Teveel / langdurige stress zorgt ervoor dat alle progesteron omgezet wordt naar Cortisol en op die manier houd je minder progesteron over en verlaagt je vruchtbaarheid. Bij de mannen verlaagt Cortisol het hormoon testosteron en dit heeft weer een negatief gevolg voor de zaadkwaliteit. Zo zie je dat genoeg tijd voor jezelf in plannen en ontspanning heel belangrijk is voor een goede hormoonhuishouding en dus je vruchtbaarheid.
Hoe kan het dan dat de buurvrouw die dagelijks ongezond eet wel vier kinderen heeft? Zoals ik al zei; gezonde voeding speelt een belangrijke rol, er zijn echter nog heel wat meer factoren ook van invloed op het wel/niet zwanger kunnen worden. Je genen (erfelijke belasting) is daar één van. Dat het wat moeizamer gaat bij jullie, wil absoluut niet zeggen dat het niet mogelijk is. Sommige mensen/lichamen hebben een gezondere basis nodig om zijn/haar hormoonhuishouding in balans te krijgen en te houden.
Zwanger worden en een gezond kindje te wereld brengen is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Hormonen slikken en hormonen spuiten is lang niet altijd de enige manier om toch een kindje te krijgen. Je kan door een gezonde basis te creëren al veel invloed uitoefenen op je vruchtbaarheid en de kans op een zwangerschap vergroten!