Wat is Metabolic Balance®?

Metabolic Balance® is een programma dat de gezondheid bevordert en het gewicht reguleert, daarnaast optimaliseert het de stofwisseling en de hormoonbalans. Het programma is ontwikkeld in Duitsland door artsen en voedingswetenschappers nadat ze jarenlang ervaringen en onderzoeken op het gebied van voeding, overgewicht en de daaruit voortkomende klachten en ziektes bestudeerden. 

De basis van Metabolic Balance® is een persoonlijk voedingsplan. Van elke deelnemer wordt, op basis van zijn/haar bloedwaarden en persoonlijke gegevens betreffende zijn gezondheid, een individueel voedingsplan opgesteld.

 

Hoe werkt het?

De basis van Metabolic Balance® is het persoonlijke voedingsplan. Bij een eerste afspraak wordt er bloed afgenomen en zal ik vragen stellen over uw gezondheid. Op basis van uw bloedwaarden en uw gezondheidsgeschiedenis wordt er een individueel voedingsplan opgesteld.
In dit voedingsplan staan voedingsmiddelen die uw lichaam weer in balans gaan brengen. Voedingsmiddelen die uw lichaam uit balans brengen zijn uit het plan gelaten. Het is per persoon verschillend welke voedingsmiddelen dit zijn.

Het voedingsplan; de vier fasen bij Metabolic Balance® 

Fase 1: voorbereidingsfase

De voorbereidingsfase duurt twee dagen. Het doel van deze fase is het tot rust brengen van de stofwisseling en  het lichaam voorbereiden op de komende veranderingen van het voedingspatroon.

Fase 2: Strenge fase
Tijdens deze fase stelt uw lichaam zich in op een nieuwe en gezonde voedingswijze. Daarbij wordt u meer bewust van de veranderingen in uw lichaam op het gebied van gezondheid en gewicht. Deze strenge fase duurt tot u uw gewenste gewicht hebt bereikt of tot u het gevoel heeft weer in balans te zijn. Ook uw stofwisseling en hormonen zullen tijdens deze fase in balans raken.

Fase 3: Minder strenge fase
In deze fase gaat u voedingsmiddelen uitproberen die in de vorige fase niet waren toegestaan. Op deze manier ervaart u zelf de voor u persoonlijk best passende voeding. U neemt de veranderingen in uw lichaam waar, voelt wat voor u goed is.

Fase 4: De fase van gewichtsbehoud

Heeft u het idee dat u dat bereikt heeft wat u wilde bereiken? Dan begint de fase van gewichtsbehoud. Deze fase eindigt in principe nooit omdat uw eetpatroon meestal sterk is veranderd en u daarmee door wilt gaan. De ervaring leert wel dat deelnemers zich zo goed voelen dat ze hun nieuwe gewoontes niet meer willen veranderen. Natuurlijk is er wel ruimte voor hier en daar een ”sjoemeldag”.